Aftonbladet visar ett klipp.

På aftonbladet finns en artikel om olyckor vid fyverkerier.

Vi är inte imot det på något vis, men jag tycker verkligen att för få vet och kan riskerna om det. Speciellt dom som förtär alkohol i sammanhanget.

Att förbjuda något betyder ju inte att det följs, tyvärr.
Men nu är det så att det inte är förbjudet att smälla raketer, vilket i sin tur är bra med, det tillhör ju nyåret, iallafall under min uppväxt.

Mer information åt folket och skarpare koll på vad ens barn som är under 18 år egentligen håller på med under nyårsnatten.
Jag tror knappast nån vill hitta sitt barn på akuten med ett sönderbränt ansikte.




Hantera fyrverkerier säkert

Nyår är fyrverkeriernas stora helg.
Vi firar tolvslaget med en färgsprakande himmel.
Tyvärr har den festliga inramningen en baksida. Fyrverkerier bär alltid med sig risker.

MSB ger 10 goda råd till ett säkert fyrverkeri.
MSB= Myndighet för samhällsskydd och beredskap.



bild lånad från google.com


Avfyra säkert

  1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du har köpt dem.
  2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  4. Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
  5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen.
  6. Luta dig aldrig över antänd fyrverkeripjäs.
  7. Håll säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare också gör det.
  8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen, lämna tillbaka pjäsen istället.
  9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  10. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Vill du kolla på filmer Hur du ska gå tillväga för att avfyra fyrverkerier på ett säkert sätt kan du kika in HÄR!

Ett par Frågor o svar:

Vad gör MSB för att förhindra fyrverkeriolyckor?

Det finns en 18-årsgräns för hantering av fyrverkerier.
Trots det skadas många barn och ungdomar i fyrverkeriolyckor. Först när föräldrar och andra sluta langa fyrverkerier till underåriga kommer olyckorna i de åldrarna att minska.

I övrigt har ofta alkohol ett finger med i spelet. Olyckorna beror ofta på att man inte följer tillverkarens rekommendationer om hur fyrverkeriet ska riggas, säkerhetsavstånd och den tidsgräns som gäller innan man kan gå fram till en tänd produkt som inte ger avsedd effekt.
MSB har satsat på information till allmänheten genom tidningar, hemsidan, informationsfilm på TV och bio.



Har MSB statistik på hur många som skadas av fyrverkerier?

Vi har viss statistik från både polismyndigheter runt om i landet och några av de större sjukhusens akutmottagningar.
Varje år skadas cirka 300 människor så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. De flesta är män och många är under 18 år.
De vanligaste skadorna från fyrverkerier är bränn- och sårskador. Skador på huvudet (ögon, öron) är vanligast följt av skador på händer och fingrar.
Många av dessa olyckor hade kunnat undvikas om dem som hanterat fyrverkerierna hade följt rekommendationerna och varit nykter.



Måste man ha polistillstånd för att skjuta fyrverkerier?

Nej, det finns inget generellt tillståndskrav för att skjuta fyrverkerier på allmän plats.
Däremot kräver ordningslagen att man ska ”göra en bedömning om användning av fyrverkeri kan innebära risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom”.

Ett sätt att göra den bedömningen är att kolla säkerhetsavståndet för den pjäs som man tänker avfyra. Om man är osäker ska man rådgöra med polisen och eventuellt söka tillstånd.
Ett sådant tillstånd söker man hos polisen på den ort där man bor. Läs mer om tillstånd på polisens webbplats.



Om Fyrverkerier....

Den 29: e december kommer ett inlägg om säkerhet runt fyrverkerier. Det får ni inte missa!

Exempel från brandutredningar:

  • En skorsten av stål var inte isolerad på vinden och brännbart material antändes.
  • En kökspanna var placerad direkt mot en kaklad vägg av trä. Virket torrdestillerades och antändes.
  • Ett rökrör var dåligt isolerat och låg för nära en träpanel som antändes.
  • Rökröret från en hemmagjord kamin i ett förråd låg direkt mot trävägg som tog eld.


Aska läggs i plåthink

Aska kan vara varm i flera dygn efter eldning. Töm alltid aska i en plåthink, aldrig i plasthinkar eller papperspåsar. Flera hus brinner ner varje år på grund av slarv med aska.

Brandsläckning i kyla är också svårt för brandmännen. Vatten och pumpar kan frysa och det är besvärligt att få fram tillräckligt med vatten.

Upptining av frusna rör

Risken för frysning av rör ökar när det är kallt och blåser. Låt vattnet rinna sakta. Om vattnet ändå fryser kan det tinas med hjälp av värmeelement, varmvatten eller heta trasor. Det tar lite tid men det är de enda säkra metoderna.

Använd ALDRIG värmepistol, gasbrännare eller elektricitet för att tina upp frusna rör. Anlita hellre fackmän för upptining.

Elektricitet

En extra belastning på elledningarna medför normalt att säkringarna "går". Om ledningarna är gamla eller dåliga kan hög belastning orsaka värme och brand just där felaktigheten finns. Det kan ske utan att säkringen utlöses.

Om en säkring går mer än en gång och du inte vet varför så kan det vara ett säkert tecken på att något är fel. Felet kan ha uppstått i samband med sommarens åskväder, men inte märkts tidigare. Anlita fackmän för kontroll och reparation.

Elektriska element eller strålkaminer

Elektriska element och strålkaminer ska bli heta och kan därför orsaka brand om saker läggs på eller faller ner över ett varmt element. Så kallade kamflänselement ska ha skyddsplåt över som gör att inget kan hamna på heta delar.

Har du en äldre modell av strålkamin som du ställer i exempelvis sovrummet, tänk på att täcket kan falla ner och orsaka brand.

Lägg aldrig kläder eller saker ovanpå ett element.


Om Brandvarnare!




Brandvarnare

Brandvarnare ger dig och din familj en chans att vakna i tid och hinna ut innan det är för sent. Snabb utrymning kan vara skillnaden mellan liv och död.

Brandvarnare är en billig livförsäkring men glöm inte att placera den rätt och regelbundet byta batteri. När du köper en brandvarnare se till att den har standardmärkningen SS-EN 14604.

Placera brandvarnaren utanför sovrummet

Sätt brandvarnaren utanför sovrummet i den väg du använder för att komma ut i det fria. I ett hus med flera våningar bör det finnas minst en brandvarnare på varje plan.

Varm rök stiger uppåt. Brandvarnare bör därför placeras högst upp i taket ovanför trappan. Placera brandvarnarna i taket och minst 50 cm från väggen.

Varför ska brandvarnaren sitta minst 50 cm från väggen?

En brandvarnare är konstruerad på ett sådant sätt att brandrök ska tränga in i brandvarnaren från sidan, horisontellt. I syfte att åstadkomma en så tidig detektion som möjligt bör därför röken ges möjlighet att cirkulera fritt runt om hela brandvarnaren.

Sitter brandvarnaren precis intill en vägg minskar möjligheterna för röken att kunna tränga in i brandvarnaren från sidan på den delen av brandvarnaren som vetter mot väggen. Därmed kan detektionen fördröjas något.

Testa din brandvarnare

Säkerställ att brandvarnaren fungerar:
  • när du har satt upp den.
  • med jämna mellanrum.
  • när du har varit bortrest.

Testa den genom att trycka in testknappen och prova larmsignalen. Byt batteri och rengör brandvarnaren årligen, till exempel till 1:a advent. Dammsug och torka av den på utsidan. Ha alltid ett extra batteri hemma.

Stängda dörrar kan hindra larm

Brandvarnaren ska inte placeras nära ventilationsöppningar. Den bör inte heller placeras i utrymmen där den riskerar att ge ifrån sig onödiga larm, till exempel i köket på grund av matlagning eller badrummet av duschångor.

Stängda dörrar hindrar röken från att nå brandvarnaren och dämpar ljudet från brandvarnaren så att det kan vara svårt att uppfatta. Luft från ventiler och takfläktar kan blåsa bort röken från brandvarnaren så att larmet fördröjs.

Resebrandvarnare

I många länder där vi reser som turister finns inte samma brandskyddslagar som vi är vana vid här i Sverige. När du är ute och reser och ska övernatta – ta därför gärna med resebrandvarnare. Det är en billig livförsäkring. 

Resebrandvarnare säljs ofta där vanliga brandvarnare säljs. Observera att resebrandvarnaren du köper ska ha standardmärkningen SS-EN 14604, som även den vanliga brandvarnaren ska ha.

 

 


En fråga och ett svar om brandvarnare!

Fråga:

Varför ska en brandvarnare sitte minst 50cm från en vägg?


Svar:

En brandvarnare är konstruerad på ett sådant sätt att brandrök ska tränga in i brandvarnaren från sidan, horisontellt. I syfte att åstadkomma en så tidig detektion som möjligt bör därför röken ges möjlighet att cirkulera fritt runt om hela brandvarnaren.
Sitter brandvarnaren precis intill en vägg minskar möjligheterna för röken att kunna tränga in i brandvarnaren från sidan på den delen av brandvarnaren som vetter mot väggen.
Därmed kan detektionen fördröjas något.



Säkerhet på Isen

När det är så mycket snö och så kallt så rör sej folk mycket ute på sjöar.
Man åker skridskor och kanske oimplar fisk och har sej.

Här hittade jag en vettig film om säkerhet på isen.
Ta er tid att kolla.




Vi räknar ner dagarna...

Nu närmar det sej Jul :) Äntligen!
En helt underbar vit månad har det varit. Alltid trevligt med vit jul. det är så det ska vara , eller hur?

Hade en jättehöjning på bloggläsare i förrgår, nån som vet varför? :) Berätta gärna för det var riktigt RIKTIGT kul att se, hoppas ni stannar kvar även om vi inte är en bloggholics som skriver sjutton gånger om dagen :)

A Very Merry Christmas!

Du vattnar väl din gran??


Notis...nått som behövs?




Dagens moderna hem innehåller en stor mängd elektriska apparater och mycket plastmaterial i inredningsdetaljer och möbler. Ofta brandskyddas lös inredning med olika typer av flamskyddsmedel.


Handla Säkert i Jul!

Hittade lite vettig information om internethandling hos Polisen.

Handla säkert i jul

Snart är det jul och julhandeln pågår för fullt. Många väljer att göra sina inköp på internet. Det är ett bekvämt sätt att handla och utbudet är stort. Men det finns oseriösa försäljare som försöker lura till sig pengar.

Kortinlösarna, alltså bankerna, är uppmärksamma på problemet och märker genast om någon aktör får en otroligt ökad försäljning på grund av exempelvis dumpade priser. Det är alltid klokt att jämföra priser med likvärdiga produkter hos andra leverantörer.

– Om någon dumpar priserna för mycket kan man misstänka att de kan få problem att leverera, även om de är ett seriöst företag. Googla och kontrollera om andra kunder har haft problem med leveranser eller likvärdigt. Är det för bra för att vara sant så behöver det inte vara sant. Tänk efter en gång extra, ha inte för brottom och använd de säkra betalvägarna, säger Stig Sandgren på Stockholmspolisens bedrägerirotel.

Betala säkert

Exempel på säkra betalvägar är Payson, Internetgirot och Paypal vid köp av begagnade varor på till exempel blocket.se och tradera.se.

– Det tar lite längre tid, det kostar några kronor, men det kan vara väl investerade pengar. Man ska också titta på omdömen på säljaren från andra köpare om sådana finns, och man ska aldrig betala direkt till ett bankkonto. Det kan vara som att kasta pengarna i sjön. Vi har en snålhetsgen med oss från födseln och det är en elak rackare som ibland förblindar oss och får oss att försöka spara några hundralappar.

Anmäl snabbt

– Om man blir utsatt ska man göra en anmälan så snart som möjligt helst samma dag. Då har polisen större möjlighet att säkra bevisning. Vi på stockholmspolisens bedrägerirotel får in 800 till 850 anmälningar i månaden. Cirka 40 procent av dem läggs ned eller så inleds ingen förundersökning, resten bearbetas i någon form. Den största anledningen till att ärenden läggs ned är att anmälan handlar om någonting som är civilrättsligt.

Civilrättsliga ärenden är många av de så kallade bluffakturorna. Det kan också vara lån mellan privatpersoner som inte återbetalas eller affärsöverenskommelser där avtal inte har följts.

– Dessutom läggs en hel del ärenden ned där spaningsuppslag saknas. Det innebär att det inte finns några spår att gå på. Finns det inget att gå på kan vi inte lägga ned tid på ärendet för vi vet från början att det inte går att styrka brott.

Tre råd för att undvika att bli lurad:

  • Använd säkra betalvägar
  • Var försiktig med sajter som dumpar priser
  • Handla på välkända internetsajter


lånad av gislaved.se


Har DU blivit utsatt kan du göra en anmälan direkt på Internet, det får du mer Information om HÄR

Påminnelse + Recept!

Tänkte påminna om Safera Spisvakt!
En otroligt bra Investering nu till Juletider!

HÄR hittar ni inlägget om den!

Och här har ni Saferas Recept på en riktigt god Julskinka!!



Stekning av julskinka med SAFERA stil
  1. Reservera god tid för upptining av en gråsaltad, djupfryst skinka. En stor skinka kräver 3-5 dygn för att tina i kylskåp. Skölj och torka av skinkan.
  2. Sätt ugnen på 110-130°. Den rekommenderade temperaturen för en stor, hel skinka är 125°, små benfria skinkor eller skinkbitar kan stekas i litet högre temperatur.
  3. Stick in termometern där skinkan är som tjockast. OBS! Termometern får inte vidröra läggen (benet).
  4. Lägg skinkan på ett stekgaller, placera en långpanna under och häll vatten i pannan. Stekning i låg och fuktig värme minskar viktförlusten. När du steker en mycket stor, hel skinka (10-12 kg) kan du lämna bort vattnet.
  5. Stektiden är ca 1 timme 15 min/kg.
  6. Kontrollera temperaturen på stektermometern, den bör visa minst 70° och max. 76°. Säkerhetsgränsen för griskött är 72° innertemperatur. När du tagit ut skinkan ur ugnen fortsätter stekprocessen och skinkans innertemperatur stiger med 3-4 grader.
  7. Skillnaden mellan 70° och 80° innertemperatur märks i strukturen och smaken. Innertemperaturen har betydelse för skinkans hållbarhet. Om en stor, hel skinka konsumeras långsamt och litet i sänder är det skäl att steka den till 80° innertemperatur. SAFERAs tips: Pensla senap med stark konjak smak utrörd med äggula och litet farinsocker på den varma skinkan. Sikta skorpsmulor på och griljera skinkan i 250° ugnsvärme. OBS! Var försiktigt att griljering inte blir för mörk.
  8. Låt inte skinkan stå länge i rumstemperatur.

10 goda råd för en Brandsäkrare Jul!!

10 goda råd för en brandsäkrare jul!
Anticimex har sammanställt 10 goda råd för ett brandsäkert hem -
konkreta råd som är enkla att tänka på och som vi alla har nytta av:



1. Levande ljus

Lämna aldrig levande ljus tända när du lämnar rummet. Var noggrann med placering av ljus. Använd inte ljusstakar av brännbart material och använd inte mossa och plast som dekoration i ljusstaken. För värmeljus, använd enbart ljusstakar som är avsedda för dessa och placera inte för många tätt tillsammans.

2. Belysning
Vid inkoppling av julljusstakar, julgransbelysning etc. var försiktig med trasiga kontakter eller elkablar som kläms i dörröppningar. Tänk på att kabelhärvor kan innebära överhettning. Släck alltid belysningen via strömbrytaren eller genom att dra ut kontakten, inte genom att skruva ur glödlampan. Var också försiktig med placering av ljusslingor och ljusslangar.



3. Extra värmekällor
I jultider sjunker utetemperaturen vilket ställer högre krav på vår uppvärmning inomhus. Om du placerar ut extra värmekällor kontrollera placeringen och att de inte övertäcks.

4. Juldekorationer
Det är alltid lika roligt och stämningsfullt att dekorera våra hem inför julhelgen. Men tänk dig för när du hänger upp dekorationer, girlanger, plastprydnader etc. så att dessa inte placeras för nära levande ljus, varma spotlights etc.

5. Julgranen
Använd inte tomtebloss eller levande ljus i granen och tänk till vart du placerar den - julgranen i sig behöver inte vara en brandrisk men kan innebära fara om den blockerar en utrymningsväg.



6. Brandvarnare
Byt batteri i brandvarnaren och gör sedan ett funktionstest på brandvarnare genom att hålla ett ljus under. Det är även viktigt att rengöra brandvarnaren genom att dammsuga den från utsidan.

7. Rutiner vid långledighet

Många får en välförtjänt ledighet under julhelgen. Var noggrann med att stänga av alla elapparater när du lämnar hemmet och undvik standby-läge. Lämna aldrig tvättmaskin, torktumlare eller diskmaskin på när du lämnar hemmet eller när du sover.

8. Ordning och reda
Se till att ta bort allt brännbart material som t.ex. tidningar och kartonger från entréer, trapphus, källarförråd etc.

9. Maten på spisen
Var försiktig vid matlagning när du använder matolja och lämna aldrig något kokande på spisen utan uppsikt. Om en brand skulle uppstå i panna, använda lock eller brandfilt för att kväva den.

10. Brandredskap
Alla hem bör ha en brandfilt samt en 6 kg pulversläckare. Det är viktigt att regelbundet kontrollera att brandsläckaren har tryck och att släckmedlet är
”löst” i behållaren – prova genom att skaka lite på släckaren. Kontrollera också att slangen är hel. Brandfilten ska placeras på ett tillgängligt ställe och vara monterad för snabb användning.





OM DET TROTS ALLT BÖRJAR BRINNA:
1. Rädda och varna dem som befinner sig i fara, utan att ta onödiga risker.
2. Försök att släcka om det är en mindre brand.
3. Om du inte kan släcka – stäng dörren till rummet och larma 112.
4. Bege dig ut ur rummet/lägenheten/huset, kryp på golvet om rummet är rökfyllt.
5. Gå inte ut i trapphus med rök eftersom röken är farlig att inandas. Hitta en alternativ utväg. Om räddningstjänsten finns på plats hjälper de dig ut.

Glöm icke!




Ni glömmer väl inte att besöka Hemsidan ?

www.brandskyddspartner.se

Levande ljus!

Levande ljus

Lämna inte levande ljus obevakade. En god regel är att den som har tänt ljusen ansvarar för dem och släcker dem.

Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller tomtebloss.

Använd ljusstakar av keramik och metall. Se till att ljuset står fritt och stadigt både på underlaget och i ljusstaken. Tänk på var du ställer ljuset, så att till exempel inte en gardin kan fladdra till av vind- eller elementdrag och fatta eld.

Ställ inga ljus på tv:n. Stearin kan droppa ner och antändas med en snabb och kraftig brand som följd.

Byt den gamla mossan i ljusstaken mot icke brännbara dekorationer, till exempel vackra stenar eller snäckor. Då minskar risken för att det ska börja brinna i ljusstaken.

Tänd aldrig levande ljus i en gran. Det kan snabbt börja brinna.

Tänd inte tomtebloss i en torr, barrande gran.

Använd bara hållare som är avsedda för värmeljus. De klarar värmen och har tillräckligt med lufthål.

 


Tjat tjat tjat!

Jag kommer bomba bloggen, det komemr vara som att lyssna på en cd-skiva som står på repeat.
För att lära sej något måste man Öva Öva Öva!

Övning ger färdighet och till slut kanske det sitter hos er efter allt tjat o gnat från mej?

En bekant till mig hade lämnat adventsljusstaken tänd i köket med dom var i hela huset, den där söndags staken ni vet men levande ljus.
den glömdes bort och upptäcktes först när det luktade bränt.
Nu hade dom tur för mossan fattade aldrig eld, men den vart bränd.
Förstår ni hur fort det hade kunnat gått där?

Dom kunde haft ett totalförstörd kök till jul. Inte så kul kanske.
Eller ännu värre, någon kunde blivit skadad.

Man ska inte tänka " det händer inte mej,"
Det KAN hända dig! Och det går läskigt fort.

RSS 2.0