Handla Säkert i Jul!

Hittade lite vettig information om internethandling hos Polisen.

Handla säkert i jul

Snart är det jul och julhandeln pågår för fullt. Många väljer att göra sina inköp på internet. Det är ett bekvämt sätt att handla och utbudet är stort. Men det finns oseriösa försäljare som försöker lura till sig pengar.

Kortinlösarna, alltså bankerna, är uppmärksamma på problemet och märker genast om någon aktör får en otroligt ökad försäljning på grund av exempelvis dumpade priser. Det är alltid klokt att jämföra priser med likvärdiga produkter hos andra leverantörer.

– Om någon dumpar priserna för mycket kan man misstänka att de kan få problem att leverera, även om de är ett seriöst företag. Googla och kontrollera om andra kunder har haft problem med leveranser eller likvärdigt. Är det för bra för att vara sant så behöver det inte vara sant. Tänk efter en gång extra, ha inte för brottom och använd de säkra betalvägarna, säger Stig Sandgren på Stockholmspolisens bedrägerirotel.

Betala säkert

Exempel på säkra betalvägar är Payson, Internetgirot och Paypal vid köp av begagnade varor på till exempel blocket.se och tradera.se.

– Det tar lite längre tid, det kostar några kronor, men det kan vara väl investerade pengar. Man ska också titta på omdömen på säljaren från andra köpare om sådana finns, och man ska aldrig betala direkt till ett bankkonto. Det kan vara som att kasta pengarna i sjön. Vi har en snålhetsgen med oss från födseln och det är en elak rackare som ibland förblindar oss och får oss att försöka spara några hundralappar.

Anmäl snabbt

– Om man blir utsatt ska man göra en anmälan så snart som möjligt helst samma dag. Då har polisen större möjlighet att säkra bevisning. Vi på stockholmspolisens bedrägerirotel får in 800 till 850 anmälningar i månaden. Cirka 40 procent av dem läggs ned eller så inleds ingen förundersökning, resten bearbetas i någon form. Den största anledningen till att ärenden läggs ned är att anmälan handlar om någonting som är civilrättsligt.

Civilrättsliga ärenden är många av de så kallade bluffakturorna. Det kan också vara lån mellan privatpersoner som inte återbetalas eller affärsöverenskommelser där avtal inte har följts.

– Dessutom läggs en hel del ärenden ned där spaningsuppslag saknas. Det innebär att det inte finns några spår att gå på. Finns det inget att gå på kan vi inte lägga ned tid på ärendet för vi vet från början att det inte går att styrka brott.

Tre råd för att undvika att bli lurad:

  • Använd säkra betalvägar
  • Var försiktig med sajter som dumpar priser
  • Handla på välkända internetsajter


lånad av gislaved.se


Har DU blivit utsatt kan du göra en anmälan direkt på Internet, det får du mer Information om HÄR

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0