Om Brandvarnare!




Brandvarnare

Brandvarnare ger dig och din familj en chans att vakna i tid och hinna ut innan det är för sent. Snabb utrymning kan vara skillnaden mellan liv och död.

Brandvarnare är en billig livförsäkring men glöm inte att placera den rätt och regelbundet byta batteri. När du köper en brandvarnare se till att den har standardmärkningen SS-EN 14604.

Placera brandvarnaren utanför sovrummet

Sätt brandvarnaren utanför sovrummet i den väg du använder för att komma ut i det fria. I ett hus med flera våningar bör det finnas minst en brandvarnare på varje plan.

Varm rök stiger uppåt. Brandvarnare bör därför placeras högst upp i taket ovanför trappan. Placera brandvarnarna i taket och minst 50 cm från väggen.

Varför ska brandvarnaren sitta minst 50 cm från väggen?

En brandvarnare är konstruerad på ett sådant sätt att brandrök ska tränga in i brandvarnaren från sidan, horisontellt. I syfte att åstadkomma en så tidig detektion som möjligt bör därför röken ges möjlighet att cirkulera fritt runt om hela brandvarnaren.

Sitter brandvarnaren precis intill en vägg minskar möjligheterna för röken att kunna tränga in i brandvarnaren från sidan på den delen av brandvarnaren som vetter mot väggen. Därmed kan detektionen fördröjas något.

Testa din brandvarnare

Säkerställ att brandvarnaren fungerar:
  • när du har satt upp den.
  • med jämna mellanrum.
  • när du har varit bortrest.

Testa den genom att trycka in testknappen och prova larmsignalen. Byt batteri och rengör brandvarnaren årligen, till exempel till 1:a advent. Dammsug och torka av den på utsidan. Ha alltid ett extra batteri hemma.

Stängda dörrar kan hindra larm

Brandvarnaren ska inte placeras nära ventilationsöppningar. Den bör inte heller placeras i utrymmen där den riskerar att ge ifrån sig onödiga larm, till exempel i köket på grund av matlagning eller badrummet av duschångor.

Stängda dörrar hindrar röken från att nå brandvarnaren och dämpar ljudet från brandvarnaren så att det kan vara svårt att uppfatta. Luft från ventiler och takfläktar kan blåsa bort röken från brandvarnaren så att larmet fördröjs.

Resebrandvarnare

I många länder där vi reser som turister finns inte samma brandskyddslagar som vi är vana vid här i Sverige. När du är ute och reser och ska övernatta – ta därför gärna med resebrandvarnare. Det är en billig livförsäkring. 

Resebrandvarnare säljs ofta där vanliga brandvarnare säljs. Observera att resebrandvarnaren du köper ska ha standardmärkningen SS-EN 14604, som även den vanliga brandvarnaren ska ha.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0