Exempel från brandutredningar:

  • En skorsten av stål var inte isolerad på vinden och brännbart material antändes.
  • En kökspanna var placerad direkt mot en kaklad vägg av trä. Virket torrdestillerades och antändes.
  • Ett rökrör var dåligt isolerat och låg för nära en träpanel som antändes.
  • Rökröret från en hemmagjord kamin i ett förråd låg direkt mot trävägg som tog eld.


Aska läggs i plåthink

Aska kan vara varm i flera dygn efter eldning. Töm alltid aska i en plåthink, aldrig i plasthinkar eller papperspåsar. Flera hus brinner ner varje år på grund av slarv med aska.

Brandsläckning i kyla är också svårt för brandmännen. Vatten och pumpar kan frysa och det är besvärligt att få fram tillräckligt med vatten.

Upptining av frusna rör

Risken för frysning av rör ökar när det är kallt och blåser. Låt vattnet rinna sakta. Om vattnet ändå fryser kan det tinas med hjälp av värmeelement, varmvatten eller heta trasor. Det tar lite tid men det är de enda säkra metoderna.

Använd ALDRIG värmepistol, gasbrännare eller elektricitet för att tina upp frusna rör. Anlita hellre fackmän för upptining.

Elektricitet

En extra belastning på elledningarna medför normalt att säkringarna "går". Om ledningarna är gamla eller dåliga kan hög belastning orsaka värme och brand just där felaktigheten finns. Det kan ske utan att säkringen utlöses.

Om en säkring går mer än en gång och du inte vet varför så kan det vara ett säkert tecken på att något är fel. Felet kan ha uppstått i samband med sommarens åskväder, men inte märkts tidigare. Anlita fackmän för kontroll och reparation.

Elektriska element eller strålkaminer

Elektriska element och strålkaminer ska bli heta och kan därför orsaka brand om saker läggs på eller faller ner över ett varmt element. Så kallade kamflänselement ska ha skyddsplåt över som gör att inget kan hamna på heta delar.

Har du en äldre modell av strålkamin som du ställer i exempelvis sovrummet, tänk på att täcket kan falla ner och orsaka brand.

Lägg aldrig kläder eller saker ovanpå ett element.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0