Första Advent

Glöm inte bort levande ljus som du tänt.
Och se till att ha en fungerande brandvarnare.
Lagom till första advent går räddningstjänsten och Brandskyddsföreningen ut med en kampanj för att minska antalet bränder.

 

På söndag är det första advent. Stora mängder julpynt och ljusstakar med levande ljus kommer att plockas fram. Och så kommer det att se ut fram till efter nyår.

Det är under den här perioden som bostadsbränderna är som vanligast. Mellan 1 december förra året och trettondagen inträffade till exempel 16 så kallade julbränder i Karlstad.

Räddningstjänsten i Karlstadsregionen och Brandskyddsföreningens kampanj som nu har inletts syftar till att minska antalet bränder i jultid.

Kampanjens namn visar på allvaret: Skydda ditt hem. Branden tar allt.

Brand under kontroll

På fredagen visade man i en iscensatt brand hur snabbt förloppet kan vara när ett levande ljus som glömts bort antänder en gardin.

– Det blir en snabb spridning i rummet, det är en klassisk julrelaterad brand, säger Magnus Lundqvist, brandingenjör vid Räddningstjänsten i Karlstadsregionen.

– Vi har någon brand varje år som startar på det här viset.

Men det finns enkla knep som minskar risken för bränder. Och det är de knepen som räddningstjänsten tillsammans med Brandskyddsföreningen försöker att få ut.

Se över brandvarnaren

Till exempel jobbar man hårt för att alla bostäder ska ha fungerande brandvarnare.

Vilket är det bästa rådet du kan ge inför advent?

– Det allra bästa rådet är att se till att man har en brandvarnare som fungerar, och att man har någon typ av släckutrustning hemma kompletterat med en brandfilt.

– Men också att man ser över sin hantering av levande ljus, att man inte har brännbara dekorationer i adventsljusstakar, säger Magnus Lundqvist.

Det finns också andra tips som inte rör levande ljus. Brandfaror finns även i elektrisk utrustning. En av bränderna i Karlstad runt jul förra året orsakades till exempel av att en för stark lampa hade satts i en julstjärna av papp.

– Det är viktigt att ha rätt wattal i lampor och att sladdar är hela och inte klämda i dörrar.

 

Artikel lånad av:


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0