Tips för ett brandsäkrare hem

Att införskaffa en brandvarnare är ett viktigt steg till ett brandsäkert hem.
Men det finns fler saker man bör tänka på. Här är brandskyddskonsulten Gustav Nords bästa råd.


En allmän rekommendation brukar vara att man ska ha en brandvarnare per 60 kvadratmeter boyta.
Men Gustav Nord, brandskyddskonsult på företaget Aptum i Umeå, anser att man gärna kan gå lite längre än så:
- Jag tycker i och för sig inte att man ska överdriva och fylla hemmet med mängder av brandvarnare även om de är väldigt billiga i dag.
Men en brandvarnare i varje rum kan vara en bra idé.
I synnerhet om rummen är stora och det är högt i tak,
då kan det ta lång tid för röken att nå fram till brandvarnaren annars.

Gustavs goda råd om brandvarnare

  • Se till så att den brandvarnare du köper är EN-märkt, det innebär att den uppfyller EU:s funktionskrav. Som så många andra produkter ska den även ha en CE-märkning för att få säljas i Sverige.

  • Brandvarnare ska sitta i taket - rök strävar uppåt. Att gömma undan brandvarnaren i ett hörn är ingen bra idé, då tar det längre tid för röken att hitta fram. Mitt i taket ska den sitta.

  • Det bör finnas brandvarnare på alla våningsplan i hemmet.

  • Ett lämpligt ställe att montera en brandvarnare är utanför sovrummet. Om det börjar brinna på natten så vill du veta om det innan sovrummet har hunnit fyllas med giftig brandrök.

  • Har du en trappa i din bostad: placera en brandvarnare i taket ovanför trappan, på den högsta punkten. Börjar det brinna på nedervåningen så kommer röken att färdas uppåt via trappan.

  • "Jag personligen skulle föreslå att man monterar en brandvarnare i barnens rum", säger Gustav Nord. "Det är inte ovanligt att det börjar brinna i till exempel silkespapper eller i en koja av filtar om något kommer för nära en glödlampa."

  • Givetvis ska man inte måla över brandvarnaren den dag innertaket målas om. Röken måste kunna hitta in till röksensorn via hålen i brandvarnarens hölje.

  • En gång per år bör man utföra en ordentlig brandvarnar-testning, då man kontrollerar att sensorn verkligen larmar vid en rökutveckling. Ett smart tips är att göra brandvarnartesten till en tradition för första advent, när den mest intensiva stearinljus-säsongen drar igång.

  • Brandvarnare brukar signalera med ett varningsljud när batteriet tar slut. Men om hemmet står tomt en längre tid, till exempel under en semesterresa, kan det hända att ingen hör varningssignalen. Se därför till att kontrollera batterifunktionen i brandvarnarna efter att du varit bortrest. En brandvarnare med dött batteri är inte till någon nytta om det börjar brinna!

  • Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0