Rökluckor räddar Liv!

Rökluckor används för att vid brand evakuera rök ifrån trapphus, butiker, lagerlokaler och liknande. Syftet är att sänka temperaturen, minska rökskadorna och förhindra brandspridning. Rök- och brandgaser hindrar utrymning, skadar byggnader och varor, försvårar släckningsarbetet och är farliga både för personer i byggnaden och för räddningspersonal.


Branden i Rinkeby då en mor med sex barn dog har uppmärksammat vikten av fungerande rökluckor. Tyvärr är det ofta så att service och underhåll är eftersatt och att luckan inte går att öppna om en brand inträffar.

Ulf Erlandsson, brandutredare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger att det är mer regel än undantag att rökluckor inte fungerar. Det är också något som Christer Ängehov, biträdande brandchef på Storstockholms brandförsvar, har berört i diskussionerna efter branden.

 

Dafo har sedan många år arbetat med underhåll och utbyte av rökluckor. Ofta har service av släckande brandredskap stått i fokus och rökluckor och annat byggnadstekniskt brandskydd kommit i andra hand. Den senaste tidens tråkiga erfarenheter har fått många att inse att det passiva brandskyddet i form av brandgasventilation och brandtätning är minst lika viktigt.

Rökgasventilationen är inte bara viktigt för de som drabbas av brand utan också en säkerhetsfråga för brandmännen som ska bekämpa branden.


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0