Fritösen, en Het risk i köket!

Bild lånad av dafo.se

 

 

Fritösbranden uppstår förmodligen förr eller senare. Den har ofta ett snabbt förlopp och kan orsaka skador, driftstopp och andra allvarliga problem.
Det är därför angeläget att fundera över brandsäkerheten och vilken typ av släcksystem man investerar i.

Branden beter sig olika beroende på vilket släckmedel som används. Använder man en traditionell brandsläckare med kolsyra kan branden snabbt återtändas och använder man en brandsläckare med skum så riskerar man att brand förvärras genom en explosion.

Och använd för gudskull inte vatten. Det orsakar explosion och kan ge förrödande konsekvenser.

Det finns specialbrandsläckare som släcker fritöser men dom är oftast för företag osv. Svåra och dyra att få tag på till privatperson.

 

Om det börjar brinna Hemma hos dej i eran fritös, så dra ur kontakten och häll i mer olja i fritösen för att få ner tempraturen. Se alltid till att ha en fräsh olja och återanvänd den inte.

Skulle det inte ge sej ring självklart 112.

 

Gäller det brand i fritös på ett företag låt oss säga en restaurang så finns det speciella släcksystem.

De flesta svenska hamburgerrestaurangerna har utrustat sig med
originalsystemet Ansulex köksbrandskydd, där släckmedlet är en
vätska som kväver branden och som tillsammans med fettet bildar
ett skumlager som förhindrar återantändning.

Tänk på det här för att undvika fritösbrand:
  • Sköt ert systematiskta brandsskyddsarbete
  • Se till att ni har serviceavtal för produkterna
  • Investera i ett släcksystem som passar er verksamhet.
    Har ni en fritös skall det vara ett släcksystem som passar
    fettbränder.
    Komplettera med en handbrandsläckare och
    brandfilt för fettbränder
  • Se till att alltid ha ren olja i fritösen, då gammal olja sänker
    självantändningstemperaturen
  • Säkerställ att ni har rätt utbildning

Läs mer om ansulex släcksystem här

 

 

Bild lånad av http://www.aurorum.se

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0