Nödbelysning
Nödbelysning - strömmen kan gå, men ljuset får inte slockna
Nödbelysningen är en viktig del i en fastighets säkerhetssystem. Framför allt i lokaler eller utrymmen där många människor vistas.
Det handlar om säkerhet och trygghet.
Det är ett stort missförstånd att tro att nödbelysning bara ska fungera vid brand och rökutveckling. Det finns en rad andra situationer där lokaler snabbt måste utrymmas, t ex vid strömavbrott, hot eller annan olycka.
Nödbelysningen består av två olika system. Det ena, ledljuset, har till uppgift att belysa utrymningsvägar så att personer ska hitta och säkert kunna ta sig ut. Det andra består av belysta eller genomlysta skyltar, hänvisningsarmaturer. Skyltarnas uppgift är att visa var nödutgångarna finns.

Bild lånad från Dafo.se
NiMH-batterier är också ett miljöalternativ som spar pengar
På senare år har vi ersatt NiCD-batterier och blyceller med de mer miljövänliga Nickelmetallhydrid-batterier. För dessa batterier utgår ingen miljöavgift till Naturvårdsverket.
Självtest underlättar kontroll och underhåll
Vissa armaturer finns även i utförande med autotest/självtest. Det är ett system där armaturens elektronik regelbundet kontrollerar ljuskälla, batteriets kapacitet och elektroniken. Vid fel indikeras det med lysdioder på armaturen. Vid den årliga kontrollen behöver inte ordinarie strömmatning frånkopplas för kontroll av batteriet utan teknikern kan avläsa driftstatus direkt på lampan.